Media

 

- Naar jaarlijkse traditie organiseerde het Davidsfonds op 18 januari 2016 in vele afdelingen "Toast Literair". Het Aurora Collectief bracht bij die gelegenheid zijn programma "Gedichten van een oude monnik" in de bib van Bocholt. Dit is het verslag:

Gewoontegetrouw vond op de voorlaatste zondag van januari ook dit jaar weer niet alleen de Sint-Antoniusviering plaats maar ook het nationaal gepromote Toast Literair van het Davidsfonds. Het eerste lustrum van deze literaire brunch op zondagmorgen mocht er trouwens zijn. Op een recordaantal plaatsen, zo’n 200 in totaal in Vlaanderen, werd er immers door de lokale afdelingen voor een rijk aanbod gezorgd, variërend van literaire winterwandelingen, voorleessessies tot proeven van woordjes en muzikale nootjes.
Op de spijskaart van afdeling Bocholt stond er naast een feestelijk aperitief en een uitgebreid ontbijtbuffet ook nog een optreden van het Aurora Collectief. Zo’n 40-tal personen hadden de winterse natuurgrillen getrotseerd en werden warm ontvangen in de stemmig ingerichte bovenzaal van bib ‘de Priool’. Na het welkomstwoordje van de voorzitter werd het glas geheven op een goede gezondheid en op een warme en intense cultuurbeleving in dit nieuwe jaar 2015 waarin het Davidsfonds zelf 140 kaarsjes mag uitblazen.
Na anderhalf uurtje gezellig tafelen was het dan de beurt aan het Aurora Collectief voor de presentatie van hun programma ‘Gedichten van een oude monnik’. Aurora betekent overigens “godin van de dageraad”. Drie jonge mensen, Marjan een verpleegkundige met een dwarsfluit, Karen een psychologe met een viool en Marcel, in het dagelijkse leven werkzaam als ziekenhuispastor zouden ons meenemen op hun muzikale poëtische tocht van Neeroeteren naar Achel. Of eigenlijk ons laten treden in de voetsporen van Christiaan Bussels, een jonge, getalenteerde man die op jeugdige leeftijd koos voor het contemplatieve leven van monnik.
Op een oude fiets, met onder de snelbinder enkel een beetje ondergoed reed hij destijds langs het kanaal het ene leven uit, het andere leven in. Pater Amandus, want zo was voortaan zijn kloosternaam, vond hier omringd door muren van rust en stilte, de ideale voedingsbodem voor poëtische teksten en mijmeringen over de dingen des levens, die hij zorgvuldig optekende.
Tijdens het optreden werden er naast prachtige beelden van de natuur en de Kluis, ook impressies van de recente gebeurtenissen in Parijs en Verviers aan ons netvlies toevertrouwd, hetgeen de poëtische overpeinzingen, ooit opgetekend jaren geleden en op een uithoek van de wereld, actueler maakten dan ooit. Deze voor lichaam en geest deugddoende ochtend werd afgerond met het traditioneel verloten van enkele boeken, gevolgd door koffie, thee en zelfgebakken cake en taart. Samengevat: alweer een schoolvoorbeeld van: Cultuur beleef je samen!
Alvorens eenieder nog een deugddoende zondagnamiddag en een behouden thuiskomst te wensen, dankte de voorzitter ook nog de heer Denis Heylen van Meubelen Heylen voor de milde financiële ondersteuning van deze literaire brunch in Bocholt. Het was nogmaals meer dan de moeite waard !

- Op 15 maart 2014 was het Aurora Collectief te gast bij Wotra in Neeroeteren, het geboortedorp van pater Amandus Bussels. In de parochiekerk werd een gesmaakte voorstelling van "Gedichten van een oude monnik" gegeven. Als je hier klikt, surf je naar een fotoreportage op de website van Wotra. En hier vind je het tweede deel van die reportage. 

- Lees hier de aankondiging van "Gedichten van een oude monnik" op de website van Het Nieuwsblad.

- De Vrienden van de Achelse Kluis kondigden In hun tijdschrift "De Kluis" de première van "Gedichten van een oude monnik" zo aan:

VRIENDENDAG 2013: ‘GEDICHTEN VAN EEN OUDE MONNIK'

Op 15 november 2013 is het precies 15 jaar geleden dat pater Amandus Bussels overleed, na 76 jaar monastiek leven in de Achelse Kluis. Een goed moment dus om tijdens de Vriendendag het bewogen leven van deze legendarische Achelse monnik in herinnering te brengen. We krijgen daarvoor de deskundige hulp van het ‘Aurora Collectief’, een poëtisch muzikaal trio uit Heusden-Zolder. Marcel Kumpen, tekstschrijver en recitant van het gezelschap, verdiepte zich in de biografie en de dichtbundels van pater Amandus en distilleerde daaruit een boeiend geheel van historische feiten en muzische bevlogenheid. Marjan Verachtert, dwarsfluit, en Karen Berghmans, viool, zorgen voor een aangepaste muzikale omlijsting.
Deze 15de verjaardag is bovendien een goede gelegenheid om, met het rijke verleden van pater Amandus en de Achelse monnikengemeenschap als achtergrond, stil te staan bij de huidige situatie van de Kluis, bij de mogelijkheden en beperkingen die zich voor de komende jaren aandienen, en bij de rol die de Vrienden van de Achelse Kluis daarbij kunnen spelen.

- Voor een recensie in Het Belang van Limburg na de voorstelling "Avondland" op 26 mei 2013 in het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Hasselt: klik hier.